Wi-Fi Kablosuz Ağlarda Bağlantı Sorunu Nasıl Çözerim

/ 29 Ekim 2017 / 2.281 / yorumsuz
Wi-Fi Kablosuz Ağlarda Bağlantı Sorunu Nasıl Çözerim

Wi-Fi Kablosuz Ağlarda Bağlantı Çakışması Sorunu Çözümü

Wi-Fi ağınız, sinyallerin çakışması yüzünden mi yavaşlıyor? Bu sorunun çözümü zor değil!

Wi-Fi ağınızda anlam veremediğiniz bir yavaşlık varsa, sinyallerin çakışması durumuyla karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Sinyal yoğunluğu, apartmanlarda ve nüfus yoğunluğu yüksek yerlerde sıkça rastlanan, ancak çözülmesi zor olmayan bir sorun.

Wi-Fi yoğunluğunun nedeni

Radyo kanallarından örnek verelim. İki kanal aynı frekanstan yayın yapsaydı, bu frekansı açtığınızda karışık sesler duyacaktınız. Wi-Fi ağları da radyolar gibi gözle görünmeyen dalgalarla çalışır. Çoğu router’ın kullandığı 2,4GHz frekansı, birbirinin üzerine denk gelmeyen yalnızca 3 kanala sahiptir. 5GHz’te ise birbiriyle çakışmayan 23 kanal bulunur. Bu frekansın menzilinin kısa olması, sinyallerin üst üste gelmesi sorununun daha az yaşanmasını sağlar.

Çözüm ise basit: Hangi kanalların kalabalık olmadığını bularak, bu kanala geçiş yapmak. Bu işe yaramazsa 5GHz destekli bir router’a geçmeyi deneyebilirsiniz. Piyasada üç bant gibi havalı işlevlerle donatılmış birçok router var; ancak çift bantlı router’ları seçmenizi tavsiye ediyoruz.

Kullanacağınız araçlar

Önce hangi Wi-Fi kanalının güvenilir ve hızlı olduğunu bulmanız gerekiyor. Bunun için kullanabileceğiniz birçok araç var. Örneğin Windows Store’daki iyi seçeneklerden bir tanesi, WiFi Analyzer‘i deneyebilirsiniz. Windows Store’a erişemiyorsanız, NirSoft’un WifiInfoView aracını kullanabilirsiniz.

WiFi Analyzer ile analiz

WiFi Analyzer’ı kullanmak oldukça basit. Uygulamayı kurduktan sonra açtığınızda Wi-Fi sinyalinizin gücünü göreceksiniz. Üst taraftaki Çözümle düğmesine tıkladığınızda ağınızla çakışan Wi-Fi ağlarını göreceksiniz. Burada aynı kanal üzerinde yayın yapan iki ağ, üst üste görünecektir. Araç, size en güvenilir Wi-Fi kanalını da söyleyebiliyor. Bu kanalın numarasını bir yere not edin. WiFi Analyzer size en hızlı ağı önermiyor, en hızlı ağın genellikle kanal numarası en yüksek ağ olduğu söylenebilir.

Router kanalını değiştirin

Hangi Wi-Fi kanalının daha uygun olduğun öğrendikten sonra router’ınızın ayarlarına ulaşın. Bunu nasıl yapacağınız, router’ınızın markasına ve modeline göre değişiyor ancak çoğu router’da 192.168.1.1 adresine gittiğinizde ayarlara ulaşmış olacaksınız.

Kanal ayarlarını router’ınızın yapılandırma arayüzünde “Kablosuz” veya “Wireless” altında bulacaksınız. Kanal ayarını değiştirdikten sonra bağlantı sorunu yaşarsanız, router’ınızı baştan başlatın.


Kaynak : Eniyiandroid


_________________________________________________________________________________________________

UYARI: Web sitemiz üzerinde bulunan tüm yazılar, görseller ve tüm materyaller Eniyiandroid.com 'a aittir. Kaynak belirtilmeden site içeriği kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz.

Konu Hakkında Androidseverlerden daha fazla bilgi almak için görüşlerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.


Yorum yaz