Android’de kullanılması gereken 5 gizli erişim ayarı

/ 15 Kasım 2018 / 2.671 / yorumsuz
Android’de kullanılması gereken 5 gizli erişim ayarı

 

Android’de 5 gizli erişim ayarı 

 

Android işletim sistemi, bir Samsung, Google Pixel veya Huawei cihazına sahip olmanıza rağmen, işitme güçlüğü çekenler, görme bozukluğu ya da standart işlem gerçekleştirebilecek herhangi bir başka koşuldan kaynaklanan çok sayıda erişilebilirlik seçeneğine sahiptir. Bunlar emin olmak için harika özellikler ve herkes bunlardan yararlanabilir. Kullanmanız gereken beş erişilebilirlik ayarı vardır.

Erişilebilirlik seçenekleri tüm şekil ve boyutlarda gelir ve çoğu, sahip olduğunuz belirli bir cihaz veya Android sürümüne özgüdür. TalkBack(cevap vermek), yazı tipi boyutu, alt yazılar ve ” dokunma ve bekletme ” gecikme süresi ayarları gibi her yerde bulabileceğiniz bazı stok Android erişilebilirlik ayarları vardır, ancak daha fazlası vardır. LED flaşını bir bildirim olarak kullanmak özellikle havalıdır. Bu yüzden, cihazınızın ayarlarını gözden geçirin ve neler yapabileceğinizi görün. İşte en kullanışlı olduğunu düşündüğüm beş erişilebilirlik seçeneği.

1. Büyütme hareketleri

 

Büyütme hareketleri erişilebilirlik seçeneği, önemli bir yakınlaştırma için üçlü musluk yapmanızı sağlar. Aynı üçlü musluk ile devre dışı bırakılabilir. Bununla birlikte, dokunup basılı tutarsanız, ekranınızı geçici olarak büyütebilir ve çevresinde gezebilirsiniz. Sadece normale dönmek için serbest bırakın. Kullanmaya başladığınızda çok yararlı bir özellik ve görme bozukluğu olanlar için harika.

2. Metin-Konuşma

 

Metin-Konuşma, muhtemelen tüm erişilebilirlik özelliklerinin en iyi bilinenidir hatta bunu zaten kullanıyor olabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Google Text to to Speech(metin konuşma) motorunu etkinleştirmek ve istediğiniz dil paketini indirmek.

Metin-Konuşma’yı daha sonra okumak için Cihaza kaydettiğim tüm içeriklerden kurtulmanın basit bir yolu olarak kullanıyorum. Seçtiğim makalemin (ki bu kulaklıklara benziyor) üst kısmındaki sağ üst köşedeki dinleme düğmesine bastım ve akşam yemeği hazırlarken Google’ın makaleyi okumasına izin verdim. Bu duruma arkadaşlarım; ”tembellik tanımı!” dese de bana göre oldukça verimli bir özellik.

Pocket Google Play İndir

 

3. Negatif renkler / Renk ayarı / Renkleri ters çevir

 

Birçok cihazın siyah UI arka planına sahip olduğu eski Android günlerini özlüyor musunuz? Belki gri-beyaz menüler gece en düşük ekran parlaklığında bile gözlerinizi tahriş eder. Eğer durum buysa sizin için bir çözümümüz var. Erişilebilirlik ayarlarına gidin ve renkleri ters çevir ( yanındaki bazı renklerde Negatif renkler) seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyin. İşte bu kadar! Artık cihazınız için bir gece modunuz var.

Birçok Android akıllı telefon aynı zamanda renk körü insanlar için düzeltme modu gibi başka renk seçenekleri de sunar. Yüksek kontrastlı metin, herhangi bir görme sorununa maruz kalmasanız bile, özellikle yararlı bir özelliktir.

4. TalkBack / Dokunarak Keşfet

 

TalkBack harikadır, özellikle gözleriniz benimki kadar kötü ise veya gözlüklerinizi kaybettiyseniz. Dokunmatik ekranınız hala duyarlı olduğu sürece, ekranınızda sorunlar varsa bile bunu kullanabilirsiniz. Seçenek aktif hale geldikten sonra, herhangi bir yere basarsanız aktif hale getirmeniz size yüksek sesle söylenir. Dokunarak Keşfet, farklı bir isimle aynı şeydir. TalkBack için ek ayarlar muazzam ve kesinlikle daha fazla ilgilenmeye değer.

Konuşmayı Seç seçeneği (bazı aygıtlarda bulunabilir), TalkBack’in daha da basitleştirilmiş bir sürümüdür. Etkin haldeyken, ekranınızın sağ alt köşesinde bir metin balonu görürsünüz. Dokunmak ve oynatmayı seçmek, ekranınızda bulunan herhangi bir metni otomatik olarak okumaya başlayacaktır.

5. Etkileşim kontrolü

 

Etkileşim kontrolü erişilebilirlik menüsünde de bulunabilir. Hareketlerinizi ve ekran zaman aşımı ayarlarını açmanıza veya kapatmanıza izin verir, ancak en havalı kısım, bazı Android akıllı telefonlarda, ekranın belirli alanlarının, örneğin durum çubuğu veya bildirim gölgesi gibi, dokunma girişine yanıt vermesini engellemektir.

Bu özelliklerin farklı bir ad altında liste olarak olup olmadığını görmek için cihazınızın erişilebilirlik ayarlarını kontrol edin. Örneğin, bazı LG cihazlarında Etkileşim Kontrolleri ” Dokunmatik Kontrol Alanları ” olarak adlandırılabilir, bu yüzden biraz araştırma kesinlikle faydalıdır. HTC’de, yukarıdaki ekran görüntüsünden görebileceğiniz gibi, Switch Access ayrıca motor bozukluğu olan kişiler için çeşitli seçenekler sunar.

Her bir erişilebilirlik ayarında size yol göstermeyeceğim tahmin edersiniz ki bir çok erişilebilirlik ayarı var ve aralarında en popüler ve kullanışlı olanlarını sizinle paylaştım.


Kaynak : Eniyiandroid


_________________________________________________________________________________________________

UYARI: Web sitemiz üzerinde bulunan tüm yazılar, görseller ve tüm materyaller Eniyiandroid.com 'a aittir. Kaynak belirtilmeden site içeriği kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz.

Konu Hakkında Androidseverlerden daha fazla bilgi almak için görüşlerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.


Yorum yaz