İşlemcilerde Nm değeri nedir? 2019

/ 31 Temmuz 2019 / 2.255 / yorumsuz
İşlemcilerde Nm değeri nedir? 2019

Teknoloji haberlerini okuduğumuzda çok fazla karşımıza çıkan nm değerinin anlamını merak ediyorsunuzdur. İlk olarak nm olan nanometrenin ne olduğunu belirtelim.

Nanometre Nedir?

Nanometre, matematiksel ölçü birimi olarak hayatımızda yer alıyor. Günümüzde mesafe, yol, metre gibi kavramlar varsa, nanometre de mesafeleri teknolojide ölçüyor diyelim. Yinede nanometre çok küçük mesafeleri hesaplayan bir ölçüdür. Bu bakımdan teknoloji alanında kullanılıyor. 1 milimetre, 1 milyon nanometreye denktir.

Peki İşlemcilerde Bulunan Nm Değeri Nedir?

Günümüzde yer alan işlemcilerin içerisinde milyarlarca transistör bulunmakta. Bunlar ise işlemcinin çok fazla performans sunmasını sağlamakta. Nanometre ise bu transistörlerin arasındaki mesafeleri yani dizilen bu transistörlerin uzaklıklarını ölçüyor. Sizlere bir örnek verecek olursak eğer, 14nm teknolojisi ile gelen bir işlemcide transistörler arasındaki mesafenin 14 nanometre olduğunu belirtelim. 10 olsaydı 10 olacaktı.

 

İşlemci üzerinde yer alan nanometre değeri düştükçe transistörlerin arasındaki olan uzaklık dahada azalacaktır. Durum böyle olunca daha az enerji tüketir ve daha az ısı yayar. Bu bakımdan performans artışı gözlenir. Tüm bunlara ek olarak ne kadar nanometre rakamı düşükse, o kadar fazla transistör yer alır.

Günümüzde 14,12,10 ve 7nm kavramı yer alıyor. İlerleyen dönemlerde 5nm değerini de görürüz elbet.


Kaynak : Eniyiandroid


_________________________________________________________________________________________________

UYARI: Web sitemiz üzerinde bulunan tüm yazılar, görseller ve tüm materyaller Eniyiandroid.com 'a aittir. Kaynak belirtilmeden site içeriği kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz.

Konu Hakkında Androidseverlerden daha fazla bilgi almak için görüşlerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.


1988 yılında İzmir'de doğdum. Elazığ Fırat Üniversitesi'nde Muhasebe bölümünü okudum. Yazarlık konusuna ise 23 yaşındayken bir hevesle başlayıp, her geçen gün kendimi bu işe bağlayarak yoluma devam ettim. Yaklaşık 8 yıldır bu işle meşgulüm. Kendi sitelerimi açıp defalarca satışını gerçekleştirmeme rağmen, editörlüğü bırakmadım. Yazmak bence para için tek değil, hobi amaçlı yapılan bir meslektir.

Benzer Konular

Yorum yaz