PowerPoint kullanarak daha iyi sunum nasıl yapılır?

/ 17 Şubat 2019 / 2.197 / yorumsuz
PowerPoint kullanarak daha iyi sunum nasıl yapılır?

 

PowerPoint’te iyi sunum yapmanın yolları

Bir sunum yapmak zorundasın ve tavsiyeye ihtiyacın var. Doğru yere geldiniz. Bu yazıda PowerPoint kullanarak harika bir sunum yapmak için ipuçları sunuyoruz. PowerPoint nasıl iyi kullanılır ve kendinden emin bir sunum yapılır.

Bir PowerPoint belgesini bir araya getirmek için bazı genel ipuçları vererek başlayacağız. Benim gibi sanatsal olarak zorlanıyorsanız, verebileceğim en iyi ipucu: sunumunuzun güzel görünmesi için bir tasarımcıyla iletişim kurmak. Ancak acı bir deneyim bana bunun pratik bir ipucu olmadığını söyledi. İşte kendi görsel slaytlarımı birleştirmeyi öğrendiğim şey.

 Anlatmak İstediğiniz Konuyu Oluşturun  (Hikayeyi Çizin)

Basit, ama çok önemli. PowerPoint’i açmadan önce, tam olarak ne demek istediğinizi öğrenin. O zaman bu hikayeyi slaytlara ayırın. Her slayt bir konuşma noktası olmalıdır: etrafında bir veya iki dakika boyunca sunabileceğiniz bir şey olmalı. PowerPoint’i açmak ve saatlerinizi harcamadan güzel slaytlar oluşturmak çok kolaydır. Kısaca anlatmak istediğiniz konuyu vurgulayın.

Az Kelime Kullanarak Ana Düşünceyi Vurgulayın

Başka bir temel ancak kritik ipucu. İzleyicileriniz söylediğiniz her kelimeyi hatırlamayacak. Ve not defterlerinin bile slaytlarınızın içeriğini yazma olasılıkları yoktur. Argümanlarının özünü anlamalarını ve ana noktaları hatırlamalarını istiyorsun. Bu yüzden slaytlarınızda söyleyeceğiniz kelimeleri tekrar etmeyin. Bunun yerine, yapacağınız noktayı göstermek için her slaytı kullanın. Bu bir sunum değil, bir açıklamadır: Görsellerin kilit noktası izleyicinin dikkatini çekmek ve tutmaktır. Bu yüzden söylediklerinizi özetlemek için her slaytta mümkün olduğunca az kelime kullanın. Bir grafiğin, pasta grafiğin veya görüntünün bin kelime söylediğini unutmayın.

Basit ve Kolay Anlaşılabilir Tutun

Bu, önceki noktaya benzer, ancak her birinde bulunan bilginin karmaşıklığının yanı sıra slayt sayısıyla da ilgilidir. Gazetecilikte, bir hikayeyi anlatmanın en iyi yolunun en az kelimeyle yapılması bir kuraldır. Bu yüzden sunumlar ile. Asıl slayt hacmiyle kitlenizi sunmak için asla iyi bir fikir değildir. Her slaydı, argümanınızın nereye gittiğine dair kayda değer bir kayıt yapın; ancak tüm hikayeyi anlatacağınız mümkün olduğunca az slaytta tutun.

Temaları Bölümlendirin ve Anlam Çağrıştırın

Özellikle görsel olmasanız bile, herhangi bir PowerPoint sunumunu tutarlı bir tema kullanarak profesyonel görünmesini sağlayabilirsiniz. Çekirdek elemanlarının her slaytta aynı yerde olduğundan emin olun. Her slaytta benzer yazı tiplerini ve renkleri kullanma. Dahası, iyi bir fikir sunumunuzu bölümlere ayırmak ve ardından her bölümün incelikle temasıdır. Belki de açılış bölümünüz mavi bir tasarıma sahiptir ve geçen çeyreğin gelirlerini karşıladığınız grafik parçası mavi bir bölümdür.

Görüntüleri ve Geçişleri İyi kullanın

Sonunda bu bölümde, büyük PowerPoint ile büyük sorumluluk geliyor. Sunumunuzda tüm PowerPoint’lere önemli miktarda güç atma eğiliminden kaçının. Burada yapılan ince bir işlem, konuşmanıza hız ve keskinlik katabilir, ancak her slaytın bir sonraki parçaya hızlı bir şekilde dağılması için zorlanır hale gelir. Asla, ve asla ironi olmadan çılgın bir geçiş kullanmayın. Küçük resim kullanmaktan kaçınmak için dikkatli olun. Bir noktayı göstermek iyidir, ilginç hedefleri çeken modellerin sayısız fotoğrafını izlemeye zorlamak çok iyi değildir. Burada biraz uzun bir yol var.

Şimdi Sunumunuz Hazır!

Şimdi sunumunuz var, haydi seyircilerin önünde durup ve nasıl olduklarını söyleyelim. Yaygın inanışın aksine, az sayıda insan sadece ‘doğal‘ olarak sunumda iyidir. Başkaları gibi öğrenmek bir beceridir. Bazı insanlar tecrübe ile diğerlerinden daha iyi olacak, ancak herkes iyi bir sunucu olabilir. İşte nasıl yapılacağına dair bazı ipuçları.

Uygulamak Mükemmelleştirir

Sunmayı seviyorum ve herhangi bir şey hakkında konuşacağım. Çok yaptım. Ama pratik yapmak ve doğru yapmak için elimde olan her zamanı kullanacağım. Demek istediğim, ayağa kalkmak, kaydıraklarda uçmak, yüksek sesle konuşmak, kendimi zamanlamak. Antrenman olmadan sunum yapmak kesinlikle mümkün ve eğer göreve alışıksanız bu uygulama sizin avantajınızı köreltebilir. Fakat poz, zamanlama ve mesaja aşina olacak vaktiniz varsa neden olmasın?

Kendinizi tanıtın

Sunumun en önemli kısmı başlangıçtır. Kafanı kaldır ve kendini tanıt. Sen kimsin, ne yapıyorsun ve neden onların önünde duruyorsun. Seyirciye nereden geldiğini ve neye hitap edeceğini söyle. Bir gündem belirle. Ve terimleri belirleyin: Başından beri sorularınız varsa, onlara söyleyin. Sessizlik istiyorsanız ve sonunda sorular varsa onlara bildirin. Bazı insanlar bir sunumu başlatmak için bir şaka veya fıkra önerirler ve bunun bir değeri var. Ama sadece bu tür şeylerden memnunsanız. İzleyici ile aranızdaki buzu kırmak için kullanışlıdır. Mümkün olduğunca çok insana bakarak bir konuşmaya başlayın.

İhtiyacınız Kadar Not Alın

Çağdaş politikada notlar olmadan konuşmak için bir mani var, sanki inandırıcı olmak için bunu yapabilmeniz gerekiyor. Gerçek şu ki, notla ya da notlarla konuşabilmek, yetkinliğin bir göstergesi değildir. Yapabilirseniz, harika, ama önemli olan yanınızda rahat olduğunuz notların seviyesine sahip olmaktır. Bir istisna dışında.

Sunumunuzu yazılı olarak yazmak ve okumak için nadiren iyi bir fikirdir. Bunu yaparsanız, gözlerinizi sayfaya yapıştırılmış olarak tutarsınız ve izleyicilerle etkileşime girmez veya tepki veremezsiniz. Ancak her şeyi uzun elleriyle yazan ve senaryoyu rahatlık için el altında tutan birkaç iyi sunum yapan kişi tanıyorum. Bunda yanlış bir şey yok. Yine, pratik için aşağı gelir. Pek çok insan, sadece slaytlara bakarak ve onları riffleyerek en iyisini sunar. Şahsen her slayt için madde imleci bırakmayı tercih ediyorum ve sonra ilerledikçe bunlara değiniyorum. Birçoğu, sonuna kadar gelip, notları hiç kullanmadığımı fark etme fırsatımdır. Ama orada olduklarını bilmek bana güven verdi.

O zaman not tutmanın fiziki doğası var. Kendime bir metin belgesi e-postayla gönderir ve sonra telefonumda görüntülerim, böylece elimde notlar olduğunu biliyorum. Alternatif olarak bir tablet iyi, hatta eski moda bir işaret kartları bile iyidir. Bir düşünün: başkasının alanında sunum yapıyorsanız, PowerPoint’e koyduğunuz notları göremezsiniz, bu nedenle notlarınızı nasıl göreceğinize dair bir plana sahip olmanız her zaman değerlidir. Ve yırtık pırtık bir A4 sayfası nadiren en iyi seçenektir.

 Eldeki Teknolojiyi Kullanın

Önceden öğrenmek için diğer şeyler. Sunacağınız mekandaki teknik kurulum nedir? Bir mikrofon her zaman iyidir ve bir tane olacak mı?

Bilinmeyen bir yerde sunuyorsanız, her zaman PowerPoint dosyasını ve herhangi bir medya dosyasını önceden gönderin. Konuşmaya başlamak üzereyken son dakika panik istemezsiniz. Kendi dizüstü bilgisayarınızı kullanıyorsanız, projektörle uyumlu olduğundan emin olun Mac ve PC’de bu konuda pek çok kayma gördüm. Aslında, bir projektör olmadığı için, her zaman kontrol etmeye değer ve gerekirse bir dizüstü bilgisayar ekranından sunmaya hazır olun.

Bring Your Own Device (BYOD)

Yeni bir yere gidiyorsanız ve teknik kurulumu bilmiyorsanız, kendi kitinizin bir kısmını almaya değer. Belki küçük bir projektör taşıyabilir ve sunumunuzu dizüstü bilgisayarınızdan duvara görüntüleyebilirsiniz. Düşündüğünüz kadar pahalı veya fiziksel olarak zor değil. Mekanda çıkabilecek her soruna göğüs gerebileceksin. Küçük bir şey ama şahsen ben odada durduğum yerde slaytları kontrol etmeme izin vereceğini bildiğim kablosuz sunum kalemine sahip olmayı seviyorum. Ve eğer bir lazer pointer varsa durum çok daha iyi hale gelir. Resimlerle gösteren gibi, bu tür cihazların kullanımı çok daha azdır. Ancak sunumunuz için önemli bir fark yaratabilir.

Öneri olarak Inateck’in yukarıda ve aşağıdaki sunum kalemi gibi ya da benzerlerini kullanabilirsiniz. Her ikisi de yaklaşık 25 £ veya daha düşük maliyet. Tüm dizüstü bilgisayarlarla çalışırlar ve sunumunuzu uzaktan kontrol etmenize ve ekranın belirli bölümlerine işaret etmenize olanak sağlar. Aynı zamanda hem küçük, hem şık hem de sağduyulu olanlar ve düzenli kullanımda işinizi sunarken yaptığınız gibi güven duyacaksınız.

Yapmanız gerekenler bu kadar! Sizde çağımızın en iyi konuşmacısı, sunucusu veya anlatıcısı olma yolunda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.


Kaynak : Eniyiandroid


_________________________________________________________________________________________________

UYARI: Web sitemiz üzerinde bulunan tüm yazılar, görseller ve tüm materyaller Eniyiandroid.com 'a aittir. Kaynak belirtilmeden site içeriği kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz.

Konu Hakkında Androidseverlerden daha fazla bilgi almak için görüşlerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.


Yorum yaz