RAM, ROM, Dahili Bellek

/ 1 Eylül 2018 / 4.602 / yorumsuz
RAM, ROM, Dahili Bellek

RAM, ROM ve dahili bellek: farkı anlamak anahtardır!

Akıllı telefonlar hakkında konuştuğumuzda, genellikle hafıza hakkında konuşuyoruz: Kaç GB’ye ihtiyacınız var? Bazen RAM’e, başka bir zaman ROM’a veya dahili belleğe başvururuz. Ama fark nedir? Akıllı telefon dünyasında bu terimlerin anlamı nedir?

Ram Nedir?

RAM, Rasgele Erişim Belleği anlamına gelir. RAM uçucudur, yani bellek kartı gibi bilgileri saklamamaktadır, geçicidir ve gücü kapattığınızda içinde bulunan tüm bilgiler kaybolur.

RAM terimi son yıllarda daha yaygın hale gelmiştir ve birincil bellek olarak kullanılan fiziksel modüllere başvurmak için kullanılır. Normalde, cihazınız başlatıldığında RAM’inize yüklenen işletim sistemi veya açık uygulamalar (arka planda olsa bile) gibi belirli bir zamanda akıllı telefonunuzun ihtiyaç duyduğu RAM’de yalnızca geçici bilgiler tutulur. RAM, bir cihazda ne kadar çok görev yapabildiğinizi etkiler. Daha fazla RAM, telefonunuzun daha fazla geçici belleğe veri toplaması gerekiyor.

 

ROM Nedir?

ROM özel bir RAM türüdür. Kısaltma Salt Okunur Bellek anlamına gelir. Bu, uçucu olmayan bir bellek türüdür, yani bir elektrik kesintisi durumunda bile veri kalır. Tüm bellek hücrelerine erişim aynı zamanda (sabit sürücülerden farklı olarak) aynı zamanda hızlı bir önyükleme sağlamak ve kullanıcılar tarafından yapılan değişiklikleri önlemek için OS verileri genellikle ROM belleklerinde saklanır. Bununla birlikte, ROM içeriği özel durumlarda değiştirilebilir.

DVD’lerin veya CD’lerin güncellenemeyen ROM belleklerine bir örnektir; konsolda ise güncellenebilecek bir ROM belleği vardır.

Eski akıllı telefonlardaki ROM, kullanıcıların sistem içindeki dosyaları silmesini veya düzenlemesini engellemek için sistem bölümlerini (örneğin, sistem, satıcılar) içermekteydi. Özel ROM’ların ismini aldığı yer burası, çünkü akıllı telefonların salt okunur belleğine yüklendiler.

 

Günümüzde bile, teknik olarak, bu bölümlerin şimdi bulunduğu belleklerin ROM tipi olmadığı gerçeğine rağmen, bir akıllı telefonun sistem bölümlerini bu isimle arama eğilimi vardır.

Bu nedenle ROM’un tanımı akıllı telefon pazarındaki kullanımdan farklıdır.

Dahili bellek nedir

Bir akıllı telefonun dahili hafızası eMMC (gömülü MultiMediaController) veya UFS (Evrensel Flaş Depolama) olabilir. Bazı durumlarda microSD ile genişletilebilir ve fotoğraf, video, müzik, belge ve uygulama verileri gibi kullanıcı verilerini içerir. Bu kalıcı bir hafıza köpüğüdür ve cihazınızı kapattığınızda kaybolmaz.

Akıllı telefonlarda, ROM’un kullanımı, yazılım aracılığıyla salt okunur moda ayarlanmış dahili bellekte (eMMC veya UFS) ayrılmış bölümler ile değiştirilmiştir.

 

Hafızanızı karıştırmamaya dikkat edin

Bazen, rahatlık için, bir akıllı telefonun hafızası “X” GB RAM ve “YY” GB ROM gibi terimlerle konuşuruz. Teorik olarak, bu yanlış. Sistem için bazı GB’lerin ayrıldığı “X” GB RAM ve “YY” GB dahili bellek belirtmelisiniz. Bu durumda ROM terimi yanlıştır, çünkü Android sistem bölümleri, dahili bellek olarak aynı eMMC veya UFS yongasında yer alır (bu, serbestçe okunabilir veya yazılabilir), ancak eski yazılım tarafından salt okunur olarak ayarlanır. Tekrarlamak için:

  • RAM, akıllı telefonunuzun işletim sistemini ve kullandığınız tüm programları ve uygulamaları yükleyerek, çoklu görev ve uygulama değiştirme hızını iyileştirmek için kullanışlıdır
  • Akıllı telefonlar alanında ROM, salt okunur moda ayarlanmış bazı sistem bölümleri için ayrılmış depolama alanını belirtir.
  • Dahili bellek, tüm kişisel içeriğinizi saklayabileceğiniz bir yerdir. Akıllı telefonunuzda kullanabileceğiniz daha fazla fotoğraf, video ve uygulama vardır.

Umarım bu makale, akıllı telefonunuzdaki hafızayla ilgili bazı şüpheleri ortadan kaldırmıştır. Herhangi bir sorunuz varsa, aşağıdaki yorumlarda bizi bilgilendirin ve onlara cevap vermek için elimizden geleni yapacağız!

 


Kaynak : Eniyiandroid


_________________________________________________________________________________________________

UYARI: Web sitemiz üzerinde bulunan tüm yazılar, görseller ve tüm materyaller Eniyiandroid.com 'a aittir. Kaynak belirtilmeden site içeriği kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz.

Konu Hakkında Androidseverlerden daha fazla bilgi almak için görüşlerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.


Yorum yaz