Renk bilimi nedir ve neden önemlidir?

/ 13 Kasım 2018 / 1.669 / yorumsuz
Renk bilimi nedir ve neden önemlidir?

 

Renk bilimi nedir ve neden önemlidir?

 

Renk bilimi, kameralar hakkında fikir sahibi olan herkesin araştırdığı konudur. Bu günlerde, gerçek bir kamera veya bir akıllı telefondan, herhangi bir kamera incelemesinden, renk biliminin ne kadar iyi ya da kötü olduğunu söylemeden, yapamazsınız.

Renk nedir?

 

Renk biliminin ne olduğunu öğrenmeden önce, dijital bir görüntüde hangi rengin ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu öğrenmeliyiz. Renk (veya renk ya da renklilik), her dijital görüntünün bir parçasıdır, diğeri parlaklıktır.

Renkli bilgileri yakalamak için, dijital kameralar genellikle sensörün üzerine yerleştirilmiş bir renk filtresi dizisi kullanır. En popüler CFA, bir kırmızı, bir mavi ve iki yeşil filtreden oluşan 2×2 mozaik olan Bayer filtresidir. Gözlerimiz parlaklığa ve yeşil renge daha duyarlı olduğu için Bayer filtresi, parlaklık bilgisi için iki yeşil kullanır.

Bayer CFA, sensöre geçen ışığı filtreler ve sensördeki her bir fotonun veya pikselin kırmızı, mavi veya yeşil olsun, belirli bir renk değeri alır. Bu, tamamlanmayan bir resim ile sonuçlanır; bu daha sonra demosaicing veya debayering adı verilen bir işlem kullanılarak tamamlanır. Bu süreçte, bir algoritma, her bir pikselin renk değerini, komşu bir pikselden bilgi kullanarak enterpolasyon(elde bulunan veriler üzerinde yapılan işlemlerle elde olmayan verilerin üretilmesi) alarak tam bir görüntü oluşturur.

Bu durum biraz görüntüyü kesmek gibi görünebilir. Temel olarak, yakaladığınız her dijital görüntü, renklerin geri kalanını elde etmek için sadece 1/3 gerçek renk bilgisi ve 2/3 enterpolasyon veya tahmin çalışmasıdır.

Ham verileri yakalamak ve görüntüyü bir JPEG dosyasında kaydetmek arasında, kamera yazılımı, son görüntüyü aldığı çeşitli veri bitlerinden oluşturmak için çok çalışmaktadır. Renk biliminin geldiği yer burası.

Renk bilimi nedir?

 

Bir kameranın renk bilimi, kamera yazılımının renkleri orijinal görüntüde yakaladığı bilgilerden son görüntüde nasıl seçtiğini gösteren tümüyle bir terimdir. Şimdi renkler görüntünün sadece bir yönüdür, ancak genellikle resmin görüntüsüne karar verir ve belirli bir kameranın kişiliğine neyin sebep olduğunu belirler.

Renk bilimi sürecinin bir kısmı, şeytan çıkarmak kadar zorludur. Görüntüdeki her piksel için doğru renk değerini doğru tahmin eden doğru büyütme algoritmasını yapmaya çok zaman ve çaba harcanır. Modern dijital kamera görüntülerinin daha az yapaylığa sahip eski dijital fotoğraf makinelerine göre daha iyi görünmesinin nedenlerinden biri de, yansıtma algoritmaların da ki ilerlemeden kaynaklanmaktadır.

Her bir pikselin renk değerinin belirlenmesi, denklemin bir parçasıdır. Kamera ayrıca, aydınlatma nedeniyle yanlışlıkla yakalanabilecek herhangi bir renk atığını kaldırmak için beyaz dengesini ayarlamak zorundadır. Bu genellikle mavi-turuncu ve yeşil-macenta arasındaki renk dengesini ayarlayarak yapılır. Mavi ve turuncu renk tekerleğinin karşıt tarafında yeşil ve macenta gibi otururlar ve birlikte renk tekerleğinin dört parçasını oluştururlar. Mavi-turuncu seviyenin ayarlanması aynı zamanda görüntüyü daha serin veya daha sıcak hale getirir, bu yüzden buna renk sıcaklığı ayarı denir.

Belirli bir kameranın nasıl ayarlandığı, yazılımın nasıl yapılacağına bağlıdır. Bazı kameralar beyaz dengesini her sahne için doğru bir şekilde ayarlarken bazıları da daha sıcak veya daha soğuk bir renk tonuna doğru daha kısmi olabilir. Çoğu zaman şirketler genellikle görüntüyü daha hoş görünmesini sağlayan fotoğraf makinelerini daha sıcak bir renk tonunu tercih edecek şekilde ayarlayacaktır. Akıllı telefonlarda, bu, renk tonunun turuncu-yeşil spektrumuna karşı çok farklı bir ön yargıya sahip olan iPhone fotoğraflarında kolayca görülebilir; bu da cilt tonlarını açar ve renkler genellikle daha sıcak görünür.

Son olarak, renk doygunluğu, parlaklık / gama, keskinlik, kontrast ve ton eşlemeyi içeren olağan resim ayarları vardır. Bunların her biri, nihai görüntünün ve nihai görüntü kişiliğinin belirli bir görüntüsüne katkıda bulunur.

Örneğin, geçmişte Samsung telefonları görüntülerin doygunluğunu ve kontrastını ortaya çıkarmış olsa da, Samsung son zamanlarda görüntülerde artan parlaklığa doğru yönelme eğiliminde. Huawei kameralar aşırı abartılı bir kontrast ve netlik ayarına sahiptir, bu da telefonun ekranında görüntülendiğinde görüntülerin biraz bulanıklaşmasını sağlar, ancak büyük ekranda onları oldukça rahatsız eder. Piksel telefonlar ayrıca, saldırgan HDR + ton haritalama ile çok belirgin bir gamma ve kontrast eğrisine sahiptir. Bu görüntüler, genellikle daha fazla doygunluk ve kontrast ve parlak renk sıcaklığıyla vurgulama ayrıntısı için düşük pozlama sağlar. ama neden hoşlandıklarını her zaman açıklayamaz.

Bu arada, Apple genellikle görüntüleri için muhafazakâr bir kontrast, gama ve keskinlik değerleri seçer. Bu yüzden birçok kişi iPhone görüntülerinin nispeten daha doğal görünmesini bekler, ancak son birkaç yılda piyasaya sürülen iPhone’lar, daha önce bahsedilen sıcak renk tonuyla birlikte daha agresif bir doygunluk ve kontrast değerlerine sahip oldukları için bu durum biraz değişti. 2018 iPhone’lar, Akıllı HDR özelliği sayesinde agresif ton haritalamaya da sahiptir.

Bu günlerde yeni akıllı telefonlardan bazıları, sahneye göre renk ayarlarını uygulamak için yapay zeka kullanıyor. Önceden telefonlar her görüntüye önceden ayarlanmış bir renk profili uygularken, Huawei ve LG gibi daha yeni birçok telefon sahnenin konusunu algılayabilir ve doygunluk, kontrast ve keskinlik eğrilerini o konuya göre ayarlayabilir. Ayrıca, ağırlıklı olarak bitki temelli konular için yeşil, yiyecekler için turuncu ve gün ışığı manzaraları için mavi gibi belirli bir spektrumdaki renkleri seçici olarak artırabilir ve ayrıca arkadan aydınlatmalı veya yüksek kontrastlı konular için daha agresif ton eşlemesi uygulayabilirler.

Gördüğünüz gibi, herhangi bir akıllı telefonun görüntüsünün genel görünümünü neredeyse bir dizi parametreye ayırabilirsiniz. Oyundaki farklı parametreleri anladıktan sonra, her bir üreticinin markasının tipik özelliklerine ulaşmak için ne arttığını veya azaldığını anlayabilirsiniz. Büyük markaların çoğu, artık kolayca tanımlanabilen özel bir görünüme yerleşti. Yeni markaların çoğu, ürün lansmanları arasında bir bakıştan diğerine geçiş yapmayı hala görebiliyor.

Kamera yazılımının, bu makalede bahsedilenlerin dışındaki son görüntüde çok daha fazla ayarlamalar yaptığından bahsetmeliyim. Pozlama telafisi, gürültü azaltma, objektif düzeltme ve sabitleme gibi şeyler de son görüntüye giden şeylerden bazılarıdır, ancak bunlar bu makalenin konusu dışındadır.

Renk bilimi ne kadar önemli?

 

Aslında, özellikle akıllı telefonlarda biraz. Bir kameranın renk bilimi ile ilgili olan şey, yalnızca görüntüleri JPEG formatında çekerken veya video kaydederken devreye girmesidir. RAW’da çekim yaparsanız, görüntüler tamamen işlenmez ve istediğiniz gibi görünmelerini sağlayabilirsiniz. Bu yüzden, renk biliminin doğru kameralarla konuşulması, RAW’de (yapmanız gerektiği gibi) çekim yaparken ve üreticinin yaptığı tüm renk bilimini atladığınızdan anlamsızdır.

Ancak, akıllı telefonlarda, genellikle JPEG’de çekim yapıyoruz, dolayısıyla ilgili akıllı telefon üreticisinin renk bilimi gerçekten önemli. JPEG ile, baskıda herhangi bir ciddi değişiklik yapmak için sıkıştırılmış ve eksik bilgi içeren tam pişmiş bir görüntü verilir, böylece doğrudan kameradan çıkan görüntülere bayılmanız iyi olur.

Ayrıca, bir akıllı telefondaki fotoğraf iş akışı, bir DSLR veya herhangi bir uygun kameradan tamamen farklıdır. Genellikle görüntüyü çekiyorsunuz ve sık sık herhangi bir ayar yapılmadan mesajlaşma uygulamasına veya sosyal ağa anında yüklüyorsunuz. Genellikle akıllı telefonlarda çekim yapan kişiler de genellikle fotoğraf acentasıdır. Bu nedenle, kutu resminden iyi bir şey, akıllı telefon fotoğrafçıları için DSLR kullanıcılarından daha önemlidir.

Bu yüzden iPhone’lardan ve Piksellerden görüntüler genellikle aranır. Her ikisi de mükemmel kalitede JPEG’leri en az ayar gerektiren ve paylaşım için hazır olan kameradan çıkarır. Ayrıca Sony akıllı telefon görüntülerinin geçmişte nasıl patlatıldığını da görüyoruz çünkü görüntülerin renk bilimi oldukça zayıftı.

Dediğim gibi, bir kameranın renk bilimi sadece JPEG’de çekim yaparsanız fotoğrafa gelir (geddit) ve RAW’da çekim yaparsanız, farklı telefonlardan görüntüler aynı şekilde çok farklı görünebilir. Bununla birlikte, RAW akıllı telefonlar için pratik bir iş akışı değildir ve çoğu insanın ilgisini çeken bir şey değildir (Sony hayranlarının size manuel modunu ne kadar kullandıklarını söylese de). Manuel modda çekim yapmak için zaman, sabır ve sabrınız varsa ve RAW dosyasını bilgisayarınızda işliyorsanız, zamanınızı doğru bir fotoğraf makinesi yerine akıllı telefondan yapıyorsunuz. İsviçreli bir ordu bıçağıyla avlanmayı tercih etmek gibi.

Renk bilimi son derece önemli, öyle mi?

 

Şey, evet ve hayır. Renk resmin bir parçasıdır. Sensör ve objektif kalitesi gibi göz önünde bulundurmanız gereken başka şeyler de var. İyi bir kalite sensörü, hem gölgelerde hem de vurgularda daha az gürültü ile daha fazla ayrıntı yakalayabilecek ve iyi bir mercek daha az bozulma ile daha keskin sonuçlar doğuracaktır. Bu iki öğe, herhangi bir renk biliminden daha çok nihai görüntüye katkıda bulunur. Bu yüzden RAW dosyasını edinebilir ve bilgi, beceri ve sabır sahibi olmanız şartıyla, üreticinin JPEG ile yapabileceklerinden daha iyi bir görüntü elde edebilirsiniz.

Dolayısıyla, ana konu her zaman iyi bir sensör ve mercek dizisi olan bir kamera almak olmalıdır, şükür ki, bu günlerde oldukça yaygınlaşıyor. Bununla birlikte, ortak olan, renk bilimi ile gelen iyi tadıdır.

İyi bir kameranın görüntülerini bu günlerde kötü bir şekilde ayıran şey, çoğu kez renk bilimi. Bugünlerde birçok telefon aynı Sony sensörünü ya da az çok benzer olan bir varyantı kullanıyor. Yine de, Google ve LG kameralar arasında görüntü kalitesinde kayda değer bir fark görüyorsunuz. Renk bilimi, bilim kadar sanattır ve her sanatta olduğu gibi, çeşitli parametrelerin evrensel olarak takdir edilen mükemmel görüntüyü üretme hakkını elde etmede yer alan iyi bir tat dozu vardır. Tabii ki, kusursuz bir görüntü yok, ama eğer hala olmasa bile, çoğunun takdir edeceği bir şeyle gelebilirsiniz.

Ayrıca, iyi bir renk biliminin doğru renkler ile aynı olmadığı ve tam tersi olduğu söylenmelidir. Doğru renkler, istediğin buysa, sahip olmak harika. Profesyonel müşteri çalışması için kullanılan yüksek kaliteli kameralarda süper önemlidirler. Bununla birlikte, akıllı telefonlar üzerinde çekim yapan çoğu kişi, görüntüler çoğunlukla gündelik görüntüleme ve paylaşım için kullanıldığı için doğru renkler istemiyor. Doğru bir görüntü, manuel düzenleme açısından daha kolay bir yola sahip olacak, ancak insanlar genellikle doğrudan paylaşım için fotoğraf makinesinden iyi görünen görüntüleri tercih ediyor. Bu yüzden bugünlerde iPhone görüntüleri bile eskiden olduğu kadar doğal görünmüyor.

Bu yüzden daha doğal bir görüntü, daha iyi renk bilimi anlamına gelmez, ne de daha canlı bir görüntü kötüdür. Renk bilimi çok sübjektiftir ve gerçekten kesin bir iyi ya da kötü değildir (akılda). Bu bir tat meselesi ve bazıları başkaları üzerinde belirli bir imajı tercih edebilir. Yıllar boyunca, üreticiler çoğu insanın hoşuna gittiğini ve bugünlerde telefonlarda gördüğünüz şeyin ne olduğunu öğrendi, bazıları hala öğreniyor olsa da, bu yüzden ara sıra yanlışları görüyorsunuz.

Şimdi hangi renk biliminin genel olarak ne ifade ettiğini biliyorsunuz, hangi akıllı telefon markasının şu anda en iyi görüntü işlemeye sahip olduğunu düşünüyorsunuz ve hangisinin en fazla iyileştirmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsunuz? Aşağıdaki yorumlarda bize bildirin.


Kaynak : Eniyiandroid


_________________________________________________________________________________________________

UYARI: Web sitemiz üzerinde bulunan tüm yazılar, görseller ve tüm materyaller Eniyiandroid.com 'a aittir. Kaynak belirtilmeden site içeriği kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz.

Konu Hakkında Androidseverlerden daha fazla bilgi almak için görüşlerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.


Benzer Konular

Yorum yaz