Sahte viral video olduğunu nasıl anlayabilirim?

/ 16 Ekim 2018 / 1.049 / yorumsuz
Sahte viral video olduğunu nasıl anlayabilirim?

 

Sahte viral video nasıl tespit edilir?

İnternetin abur cubur halinden dolayı yayılan muhtemelen görmezden gelmeniz gereken videolardır. Videoyu izlediğinizde, “Bu gerçek olamaz ,” diye bağırıyorsunuz, fakat yayılan bu videolar gerçek mi şüphesi uyandırırken oldukça konuşuluyor ve popüler hale geliyor.

İzlediğiniz video sahte fakat kıza yıldırım çarpmış veya neredeyse çarpacakmış gibi anlaşılıyor. Şimdi devam edelim bu durumu anlamak için sizlere adımlar sunuyoruz.

1. Önce Kendinize Sorun : Bu Gerçek Mi ?

En basit adımla başlamanın en iyisi olduğunu düşünüyorum ve en zora doğru ilerliyorum. Tavsiye ettiğim ilk şey, bir videoda sıra dışı bir şey görürseniz, kendinize sorun: ‘Bu gerçek mi?’veya’Gerçek olabilir mi?’ mantıklı bir biçimde düşünün ve karar vermeye çalışın.

Olağanüstü görünebilecek pek çok sıra dışı video var. Gördüğünüz her ne ise en azından Google‘da şuna bakabilirsiniz bu olayın bir örneği var mı daha önce yaşanmış mı gibi. Daha sonra baktığınız kaynak güvenli mi? Videoyu yayan size gönderen asıl kişi kim? Olay bir haberse anlatan, gören, video çeken insanların anlatımına bakın.

Bu izlemiş olduğunuz videoda sahte. Bebeğin yanında ki adam ne kadarda sakin başta üzerine herhangi bir madde gelirken tepkisiz kalıp daha sonra tepki veriyor. İnsani boyutta tepki vermemek ancak önceden bilmeye dayanır.

2. Kaynağa Gidin

Bunu, videonun başlığını (ya da bir yakınlaştırmasını) arayarak ve en erken yüklemeyi bularak yada küçük resim ile bir Google görsel araması yapabilirsiniz. Kaynağa ulaştığınızda sorgulamanız gereken  durum olduğunu anlıyacaksınız. Şimdi aşağıda ki videoyu izleyin.

 

 

İzlediğiniz başka bir sahte viral video. Orijinal video olduğunu düşündüğünüz şeyin kaynağını bulduktan sonra, sorgulamaya başlayın. Yükleyicinin çevrimiçi varlığı gerçek görünüyor mu? Sosyal medyaya yüklendiyse, hesabının ne kadar süreyle aktif olduğu ve diğer kullanıcılarla etkileşimde bulunma geçmişi var mı? diye bakabilirsiniz.

3) Markalara Dikkat Edin

Yükleyicinin reklam ajansıyla bir bağlantısı olduğunuda görebilirsiniz. Eğer görürseniz fazla şaşırmayın. Birçok viral video, izleyicinin dikkatini belirli bir ürüne veya markaya çekmeyi amaçlayan gerçekten gizli sponsorlu içeriktir. Şimdi aşağıya bakın.

 

 

Yukarıda ki olayı incelediğimizde çocuk mavi pet şişe atarken renk değiştirdi ve  şişe anlık hızlandı. Bu gibi görselleri dikkatli ve ayrıntılı incelemeniz gerekir. Bisiklet markasını resmen gözümüze soktu fakat gözümüz şişeyi takip ettiği için çok umursamadık fakat bilinçaltımıza yerleştiği için bisiklet veya pet şişe gördüğümüzde ortaya çıkabilir.

4. Videoyu Teknik Olarak Kontrol Edin

Bunu yapmak için özellikle gelişmiş bir yazılıma ihtiyacınız yoktur (QuickTime gibi bir şey işinizi görecektir) ama neye bakmanız gerektiğini iyi bilmeniz gerekir.

Hileli çekimleri tek tek inceler, düzenleme ve görsel efektlerin anlatım işaretlerini vurgular. Bunlar, içeri ve dışarı bakan gölgeler ve yansımaları ve filaman teli (nesneleri hareket ettirmek için kullanılan) gibi şeylerin çekimden silindiğini gösteren garip bulanıklaştırma içerir.

Video yavaşladığında yakalanmadan önce anahtarlık hareket etmeye başladığını görebiliyorsunuz ve bunları masadan çıkarmak için bir miktar tel görebilirsiniz.

Kısaca videoyla oynayarak “Bir kabloyu veya size yardımcı olan bir kameramanı silerek şaşırtıcı bir şey yapabilirsiniz”. Çoğu aldatmacanın onları çekime sokmak yerine bir şeyleri silmekle ilgili olduğunu söyleyebilirim.

Akıllı telefon kamerasının ortaya çıkmasının ardından bu aldatmacalı ve gerçek dışı videolar oldukça arttı sahte viral videoları ayıklamak için çok fazla efor sarfetmenize gerek yok.

5. Bunu Aşırı Düşünmeyin

En büyük sorunlardan biri, sahtekarlığa inanan, sorgulamayan ve şüphe etmeyen insanlar. Sonuç olarak bu videoların artmasının sebebi ve toplumda karşılık bulması, bunu şöyle düşünün yalan haber yapıp topluma yanlış şeyleri aksettiren gazetelerin bugün hala ayakta kalıp satılmaya devam etmesi gibi.

Peki, ne öğrendik? Şüpheci ol, ama çok şüpheci değil . İçgüdülerinize güvenin, ve kolayca insanları aldattıklarını unutmayın. Görsel efektlerin belirtilerini arayın, bazı şeylerin şans ve uygulama yoluyla “taklit edilebileceğini” unutmayın.

Sahte viral video durumunu çok fazla düşünmemenizi öneririm. Hem vaktinize hemde gereksiz yer kapladığı için beyninize yazık bir dost tavsiyesidir. Kendinize iyi bakın.


Kaynak : Eniyiandroid


_________________________________________________________________________________________________

UYARI: Web sitemiz üzerinde bulunan tüm yazılar, görseller ve tüm materyaller Eniyiandroid.com 'a aittir. Kaynak belirtilmeden site içeriği kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz.

Konu Hakkında Androidseverlerden daha fazla bilgi almak için görüşlerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.


Benzer Konular

Yorum yaz