Cep telefonları 2017de Ne Kadar zamnalanacak

/ 29 Ekim 2017 / 1.116 / yorumsuz
Cep telefonları 2017de Ne Kadar zamnalanacak

Cep telefonlarına ÖTV zammı gelebilir

Son zamanlarda telefonlar için yeni bir ÖTV düzenlemesi yapılarak telefon fiyatlarının artacağı tahmin ediliyor. Farklı firmalara tarafından aynı oranlar üzerinden konuşulması zam konusundaki söylentilerin doğru olduğunu ve 2017 yılında telefonlara ÖTV düzenlemesi yapılacağını ve bu düzenlemenin telefon fiyatlarını arttıracağı öngörülüyor.

Herhangi bir telefonun Türkiye’deki satış fiyatına etki edecek vergiler, Free on Board (FOB) olarak bilinen maliyeti üzerinden hesaplanıyor. FOB fiyatı 1000TL’nin altında olan telefonlardan maktu vergisi alınıyor. Maktu vergi türünden oran uygulamak yerine mükellef tüm ürünlere eşit bedel alınıyor. Resmi olmayan açıklamalara göre bu ürünler üzerinden alınan %25’lik ÖTV’nin yakın bir zaman içinde %40 civarlarına çıkması bekleniyor.

FOB fiyatı 1000TL’nin altında olan telefonlardan alan maktu vergisi 160TL idi. Yeni düzenleme ile bu oranın 250 – 330TL arasında bir seviyeye çıkacağı tahmin ediliyor. Örneğin FOB fiyatı günümüz itibariyle 350TL olan bir ürün maktu vergisi eklendiğinde fiyatı 545TL’ye çıkıyor. KDV’nin eklenmesiyle bu fiyat 643TL’ye çıkıyor. Mağazaların kendi karlarını da bu fiyatın üzerine eklendiği düşünülürse, yaklaşık 100 dolar olan bir telefon Türkiye sınırlarına girdiği andan itibaren çok yüksek fiyatlara satılmaya başlanıyor.

Bu durumu önceden öngören çok sayıda firmanın, vergi gelmeden önce üretimde işbirliği yapabileceği firma ve kuruluşlarla işbirliği içinde olduğu, ilişkilerini sıcak tutmaya çalıştığı ve acil eylem planlarının hazırda olduğu piyasalar tarafından konuşuluyor.


Kaynak : Eniyiandroid


_________________________________________________________________________________________________

UYARI: Web sitemiz üzerinde bulunan tüm yazılar, görseller ve tüm materyaller Eniyiandroid.com 'a aittir. Kaynak belirtilmeden site içeriği kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz.

Konu Hakkında Androidseverlerden daha fazla bilgi almak için görüşlerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.


Etiketler
Benzer Konular

Yorum yaz