Google Play Store’da sahte uygulamalar nasıl anlaşılır?

/ 7 Şubat 2019 / 3.178 / yorumsuz
Google Play Store’da sahte uygulamalar nasıl anlaşılır?

 

Google Play Store’da sahte uygulamalar

Play Store çirkin bir yer haline geldi. Bir zamanlar harika bir kaynaktı. Telefonunuz yeni bir özelliğe mi ihtiyaç duyuyor? Tamam, sadece Google Play Store‘a gidin, bazı uygulamaları deneyin ve sorununuzu çözebileceksiniz. Bugünlerde, o kadar kolay değil. Dolandırıcılar, pozitif derecelendirmeleri tahrif edebilir, yüksek bir sıralama satın alabilir ve bazen diğer uygulamaları düpedüz inkar edebilir.

Google, çoğunlukla, tamamen otomatikleştirilmiş kalite güvence biçimlerine dayanmaktadır. Algoritmalar, Windows bilgisayarlarındaki bir virüsten koruma gibi bilinen kod parçaları veya davranış kalıplarının yeni uygulamalarını ve güncellemelerini analiz eder. Otomatik bir alarm bildirilirse, uygulama büyük olasılıkla geliştiriciye geri gönderilir.

Sistem, tüm kötü amaçlı uygulamaların yüzde 99’unun Google Play Store üzerinden kullanıcılara ulaşmamasını veya en azından Google’ın en son blog yayınında belirttiği şekilde olmasını sağlar. Makine öğrenimi sayesinde algoritmalar biraz daha akıllı hale geldi. Bu noktada, sahte kimlikleri, uygunsuz içerikleri ve yeni kötü amaçlı yazılım türlerini tespit edebiliyorlar.

Kötü amaçlı yazılımın yaratıcıları daha iyi organize oluyorlar

2017’de SonicSpy gibi örnekler, kötü amaçlı yazılım yaratıcılarının ve ağların Google Play Store’u tam anlamıyla bombaladıklarını gösterdi. Google, yeni bir geliştirici hesabı oluşturmak için daha karmaşık hale gelmiştir ki, artık “tekrar suçluların ve kötü niyetli geliştirici ağlarını” tanır ve zaten 100.000 yasakladı. Ancak, onlar sızmayı başarmaktadır ve sakıncalı durumlarla karşılaşabiliyoruz. 2018 yılında yarım milyon kullanıcı, sürüş oyunları indirirken  kötü amaçlı yazılım indirdi.

Kötü uygulamaları nasıl tanırım?

 

El feneri uygulamaları 

Bazı uygulamalar ve oyunlar kötüye kullanıma özellikle açıktır. Özellikle el feneri uygulamaları, kullanıcıların dikkatsiz alışkanlıklarından yararlanmıştır. Genellikle, kullanıcılar uygulamanın kurulumdan önceki izinleri hakkında bilgilendirilirler, ancak 2015 yılından bu yana yalnızca kullanmaya başladıkları zaman bilgi verilir. Bir süre önce SMS göndermek de isteyen çok sayıda el feneri uygulaması vardı. Yeterli kullanıcı açıkça bu sahte izni kabul etti ve bir tuzağa yakalandı. El feneri uygulaması daha sonra premium SMS mesajları gönderebilir ve uygulama geliştiricileri için para kazanabilir.

Aynı zamanda, çoğu el feneri uygulaması aslında sadece kamera iznine ihtiyaç duyuyor. Bu mantıklı çünkü kameraya bağlı olan LED kamera izni ile kontrol ediliyor. Ancak, tüm kullanıcılar bir el feneri uygulamasının zaten onlara verildiğini bilmiyor. Muhtemelen zaten akıllı telefonunuzun Hızlı Ayarları’nda. Sadece parmağınızı ekranın üstünden aşağı çekin ve küçük el feneri siluetini arayın.

Yine de bir el feneri uygulaması yüklerseniz, muhtemelen birkaç ticari arayla asıl işlevini kesecektir. Uygulamalarda reklam vermek bir dereceye kadar tolere edilebilir, ancak uygulamanın sağladığı katma değerin, reklam kesintilerinin sayısıyla orantılı olması gerekir. Böyle gereksiz bir uygulama ile, reklam tahammül etmek için hiçbir sebep yoktur.

Güçlendirici ve temizleyici uygulamalar doğal olarak işe yaramaz

Telefonunun hafızası dolu , telefonunuz yavaş veya Wi-Fi yeterince iyi değil ise senin sorunlarına köklü çözüm bulunmaktadır fakat ilacı Play Store’daki herhangi bir uygulama değil. Akıllı telefonların en sık karşılaştığı sorunlardan birkaçıdır. Kısaca anlatmak gerekirse: Genel anlamda güçlendirme ve temizleme sizin işinizdir.

Güçlendirme ve temizleme vaatleriyle birlikte, uygulama yaratıcıları, Google Play Store’da tamamen işe yaramaz ve bazen de zararlı uygulamalar oluşturarak başarılı bir şekilde kazanç elde ettiler.

Optimizasyon uygulamaları çaresizlikten kazanç sağlar. Cheetah Mobile bunu yaparken birkaç yüz milyon indirme kaydetmeyi başardı ve şirketin patronu iki kez uygulamanın iyi olmadığını açıkladı.

Bunun nedeni, uygulamaların mucizeler yaratamamasıdır. Android sözde kum havuzu ilkesine sahiptir. Her uygulama kendi kapsülü içerisinde çalışır ve pil ömrünü uzatacak herhangi bir şekilde sisteme müdahale etmemelidir. Bu bağlamda, bize zaten Android ve akıllı telefon üreticisi tarafından optimizasyonlar sağlandı.

Bununla birlikte, düşük performans çoğu zaman bir uygulamanın çok fazla enerji harcaması gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda, uygulamayı tanımlamanız ve kaldırmanız gerekir. Muhtemelen daha ekonomik bir alternatif bulabilirsin, ki bu bizi bir sonraki soruna götürür …

Kopyalar ve taklitler alternatif gibi görünüyor

Solitaire, Tetris veya Bubble Poppers gibi popüler oyunlara bakarken yakın zamanda tekrar fark ettim: Google Play Store’un arama araçlarıyla uygulamalar aramak neredeyse imkansız çünkü:

* Reklamları veya uygulama içi satın alımları olan uygulamaları gizleyemezsiniz.
* Ortalama puan değersizdir, çünkü tıklama çiftlikleri tarafından üretilebilir.
* Uygulamanın neden belirli izinler gerektirdiği nadiren açıklanmaktadır.
* Uygulama içi satın alımların tek seferlik bir şey olup olmadığını ya da size sunduklarının yanı sıra tekrarlanan olup olmadığını asla bilemezsiniz.

Ve daha da kötüsü, uygulamalar nadiren beklediğiniz şeyi sunar. Çoğu Bubble Poppers, anlamsız uygulama içi satın alma işlemleriyle yalnızca bir yağma kutusu sistemi haline gelir.

Oyunların çoğu ilk birkaç dakika için iyidir. Biraz şansla, birkaç saat oynamak kolay olacak. Ve sonra aniden para istiyorlar. Super Mario Run’daki gibi kalan tüm seviyelerin kilidini açacak ve bir daha asla para istemeyecek bir kerede uygulama içi satın alma işlemine sıkışmışlarsa , her şey yoluna girecek. Ancak, birçok oyun sizi gerçek hayatta çok paraya mal edebilecek sanal iflasa sürükler.

Google’ın bu konuda tarafsız kalması , yılın en iyi listesinde yer alan birçok oyunun yüksek yırtıcı ekonomik modeller sergilediği Google Play Ödülleri’nde gösterildi.

Hangi uygulamalara izin verildiğini kontrol edin!

Sahte uygulamalar olarak poz verme konusunda daha akıllı ve daha iyi hale geldiklerinden, tam olarak ne yapabileceklerini kontrol etmek iyi bir fikirdir. Bunu yapmak için teknoloji meraklısı veya Android uzmanı olmanıza gerek yok. Çocuğunuzun telefonunuza yeni indirdiği oyunun, örneğin kötü niyetli olmadığından emin olmak istiyorsanız, telefonunuzun Ayarlar menüsüne gidin. Oradan Uygulamalar‘ı açın ve söz konusu uygulamayı bulun.

Uygulamanın ne kadar mobil veri, depolama ve RAM kullandığını veya hangi izinlere sahip olduğunu kontrol edebilirsiniz. Mobil verilere dokunulduğunda , uygulamanın arka planda veri kullanmasına izin verilip verilmediği de ortaya çıkar. Örneğin, çevrimdışı bir oyun arka plan verilerini kullandıysa, gölgeli bir şeyin olup olamayacağına dair iyi bir gösterge (mobil veri güncellemeleriniz yoksa). Herhangi bir yöntemle kötü amaçlı yazılım yakalamak için kusursuz bir yöntem değildir, ancak cihazınızda hangi uygulamaların yapmasına izin verildiği hakkında bilgi sahibi olmak asla kötü bir fikir değildir.

İyi bir uygulama yapan nedir?

Bir şey için ödemek zorunda kalırsanız makul bir uygulama başında size açıklayacaktır. Google, indirme düğmesinin hemen yanındaki ‘Uygulama içi satın almalar‘ konusuna küçük referanslar yerleştirdi. Aşağıdaki uygulama açıklamalarında, bir uygulamanın fiyat aralığını görebilirsiniz.

Hem reklam hem de izinle ilgili sorunlar var. Geliştirici ideal olarak uygulamanın açıklamasında gerekli izinleri haklı göstermelidir. Uygulamanın işlevlerine göre açıklanmaları gerekir. Bir el fenerinin SMS mesajları göndermesi gerekmemelidir ve bir Bubble Popper’ın kişi listenizden bağımsız olarak fotoğraf makinenize veya mikrofonunuza erişmesi gerekmez.

Google, reklamları daha kesin olarak tanımlamalıdır: Kenardaki küçük afişler mi yoksa tam ekranlı reklamlar mı? Videolar var mı yoksa sadece statik içerik mi var? En kötü durumda, reklamlar ekranı birkaç saniye kaplar veya yanlışlıkla üzerlerine bastırmaya ve değerli verileri israf etmenize neden olur. Uygulama aktif olarak ikramiye almak için reklamlara basmaya teşvik ediyor mu? Onların seni sömürmelerine izin verme!

Sonuç: Uygulama araştırması doğru bilgiye sahip olmakla ilgilidir

Dikkate alınacak şeylerin listesi son yıllarda daha da arttı. Kar sağlama yönündeki sapkın güdülere sahip uygulama yaratıcıları, Google’ın kötü amaçlı yazılımdan koruma ekibiyle aynı oranda daha akıllı hale geliyor. Bu yüzden, kullanıcı, işler iyileşene kadar Android için doğru Solitaire uygulamasını bulma gibi banal şeylerle inanılmaz derecede dikkatli olmak zorunda.


Kaynak : Eniyiandroid


_________________________________________________________________________________________________

UYARI: Web sitemiz üzerinde bulunan tüm yazılar, görseller ve tüm materyaller Eniyiandroid.com 'a aittir. Kaynak belirtilmeden site içeriği kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz.

Konu Hakkında Androidseverlerden daha fazla bilgi almak için görüşlerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.


Yorum yaz